Brev till statsministern

Bild på statsminister Stefan Löfven somt några saxade rubriker från Hela Gotland och Radio Gotland

Gotländska media om att statsministern inte kommer till Almedalen i sommar. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet och eget montage.

Jag skrev ett brev till Stefan Löfven i lördags. Medan övriga familjen satt och tittade på Melodifestivalens deltävling nummer två, höll jag mig mest i köket och skrev ett brev till statsministern. Ett brev jag på söndagskvällen skickade till honom och med kopia åt öns riksdagsledamöter.

Jag gav Stefan lite tips och förslag. Inget gnäll, det har tillräckligt med människor hållit på med i veckan som gått. Istället lite tips och till och med ett förslag om var han kan få sig en kopp kaffe när han blir sugen.

Brevet jag skrev var detta…

Hej statsminister Stefan Löfven.
Jag hörde att du tänkte träffa vanligt folk istället för att åka till Almedalen och politikerveckan i sommar. Vilken bra idé! Låt mig komma med ett litet tips på resmål.

Ta en avstickare till Gotland istället. Det är en fantastisk liten ö, mitt i Östersjön och full av av helt vanligt folk. Passa på att besöka Fårösund, som är en av de många gotländska samhällen som verkligen tog emot och omfamnade alla flyktingar som skickades till ön. Alltsedan Kustartilleriet lämnade ön under nedrustningen har fårösundsborna funnit nya och friska sätt att berika sin ort. Eller varför inte åka till Storsudret och träffa några av våra fantastiska bönder som verkligen utför stordåd för våra vackra landskap och med en djurhållning i världsklass.

Vill du se en bruksort som rest sig som fågeln Fenix ur askan föreslår jag exempelvis Roma och det gamla nedlagda sockerbruket. Där förädlas nu andra grödor, och företagen har bland annat utnämnts som gasellföretag. Företag som växer så det knakar.

Gotlands 57 000 öbor är nästan hundra procent inte Almedalen. Här hittar du vanligt folk som verkstadsarbetare, pensionärer, sjuksköterskor, elever och lärare, lantbrukare, arbetslösa, folk med sitt politiska hjärta till höger eller till vänster, fotbollspelare, snickare, IT-konsulter, navelskådare och fågelskådare.

På Gotland slipper du också problemet med att finna prisvärd övernattning under politikerveckan. Vi har boenden för vanligt folk över precis hela ön. Du skulle inte behöva bo två nätter i samma rum även om du stannade över de övriga 51 veckorna. Däremot förstår jag vad du menar med att det är svårt att resa till Gotland. Förra mandatperioden fanns det en chans att fixa det, men din föregångare sumpade det. Det är ett jätteproblem vi har att brottas med de närmaste tio åren. Vi gjorde allt som stod i vår makt för att vanligt folk, och vanligt gods, i hela Sverige skulle kunna resa till och från Gotland, men vi fick kalla handen av de som bestämde.

Vi vill ju att så många som möjligt ska kunna besöka vår härliga ö. Det finns de som påstår att här finner du hela världen på en och samma ö. Här finns allt! Besök en vanlig familj, ett företag, en statlig myndighet, ett vårdhem. Jag tror du kommer känna dig välkommen vart du än kommer, och du kommer träffa gotlänningar som aldrig satt sin fot i Almedalen under Politikerveckan.

Och skulle det vara så att du ändå skulle vilja besöka Visby medan du är på ön, så får du gärna kika in på en kopp kaffe. Jag lovar att ta mig tid, trots att det är väldigt hektiskt just den veckan. Du vet, det pågår ett stort arrangemang nere vid hamnen. Vi är väldigt många helt vanliga gotlänningar som jobbar stenhårt för att välkomna väldigt mycket vanligt folk just då.

Och så skrev jag under med mitt eget namn. För jag tycker man ska stå för det man skriver!

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.