Ända in i det där kaklet…

Tävlingssimmare. Som det ibland känns...

Sista spurten. Sista spurten. Sista…
Fota av Barry Thomas på Flickr.com under licens CC BY-NC 2.0.

Okej, just nu har jag trafikstockning i hjärnan. Almedalsveckan är slut, och diskussionerna om vilka som ska få vara med eller inte rullar vidare. Region Gotland lyckas släppa en positiv nyhet om Västerhejde skola, vilket bara det kan få tankarna att börja snurra. Näthat och ”fake news” är på tapeten som aldrig förr, och så även diskussionerna hur media ska kunna bära sina kostnader framöver.

Så mycket att skriva om, så lite tid!

Och till råga på allt jobbar jag som en iller för att hinna färdigt allt på jobbet innan semestern. Det är en kamp mot klockan som jag helt klart kommer att förlora hur jag än gör. ”Som man bäddar får man ligga” brukar man säga, och jag inser att jag bäddat säck för mig själv så det sjunger om det.

Så mycket att göra, så lite tid!

Men… snart kommer ändå lugnet. Snart kan tankarna få landa lite, trådar knytas ihop och problem redas ut. Snart kommer jag testa vilka av alla rastplatser som skapats i trädgården är de bästa, och snart kommer jag snickra lite på huset där det behövs.

Då kommer jag ha så mycket tid jag önskar. Och kanske, kanske får jag tummen ur och bygger färdig min 4163-bitars Big Ben!

Larmet som förblindar

Vatten som rinner ur ett bamburär

Vatten skapar lugn hos människor. Vi gotlänningar borde vara extremt lugna, men det är vi kanske inte… Foto av Dean Hochman och hans konto på Flickr.com, under licens CC BY 2.0.

Näthat. Donald Trump. Skolrenovering. Filmdomar. Krig. Mord. Flyktingar. Rasister… Det är löjligt enkelt att reagera just nu. Och just i detta nu är detta precis vad som händer. Alla reagerar. Hela tiden. Och alla höjer rösten lite mer för att göra sig hörda. Argumenten skruvas upp lite till. De enkla poängerna tar plats då de är lätta att reagera på. Snabbheten vinner över träffsäkerheten.

Reflektion är en bristvara!

Det är lite skrämmande på sitt sätt. Jag har alltid fått höra att ”det är aldrig ens fel att två träter”. Jag har en favoritbild där två män står på var sin sida om en siffra som är ritad på marken. Den ena utbrister tvärsäkert ”En sexa”. Den andre är lika säker på att det är en nia. Ivern över att få övertyga den andre hindrar båda att inse att det kan finnas ett skäl till varför man inte kan komma överens. Frågan ”varför vill han inte lyssna på mig” överskuggar frågan som egentligen är viktigare att ställa sig; ”Varför vill han inte lyssna på mig?”. Eller ”Vad ser han som inte jag ser?”.

Ibland måste man enas om att inte vara överens. Ibland måste man släppa att man tycker olika för att komma vidare. Det betyder inte att du erkänner att motparten har rätt. Du är tvärt om ”vuxen” nog att förstå hur man går vidare i en låst situation.

Jag tror vi behöver lite mer ”vuxna” inslag i debatten just nu.

Som av en händelse skrev Jonas Gardell i en av aftondrakarna om hur den nutida debatten skulle må bra av att man slutar skrika på varandra och istället börjar lyssna. Han jämförde det med första världskrigets skyttegravskrig under en bister julafton. Gardell är inte den förste som påminner om detta. Inte heller den siste.

Reflektion. Som sagt var…

Kalla fötter i klimatfrågan?

Frostbiten tulpan

En kylig morgon, med iskristaller som vilar på en tulpan i trädgården. Kan det vara ett bevis på att klimatfrågan är en bluff? Eller att naturen gör vad naturen vill?

På väg till jobbet i morse berättade gotlandsradion att ett nytt rekord sattes i nättres. Det hade varit nästan sju minusgrader noterat på ön. I maj. Så kallt hade det inte varit på femtio år.

Det fick mig att minnas hur någon på sociala medier i veckan skämtade om att den globala uppvärmningen inte kunde komma fort nog. Jag vet att det var ett skämt. Jag lovar. Men ändå kunde jag inte känna ett visst obehag. Jag har tappat lite av min humor vad det gäller den globala uppvärmningen…

Om det blir varmare eller kallare här i norden träter forskarna om. Den globala förändringen kan påverka Golfströmmen, och kanske blir det istället kallare i Norden istället för varmare. Kanske. Vad som är ännu troligare är att vi kommer få ”klimatflyktingar” då Afrika och södra Europa kommer bli för varmt, och bland annat jordbruket riskerar slås ut. Kanske. Vi har också den förväntade havsnivåökningen, vilket kommer påverka Gotland. Kanske.

Det är många kanske, och jag skriver kanske eftersom det inte finns några hårda bevis. Det har ju ännu inte inträffat. Ändå är detta ”kanske” långt mer troligt än ”kanske inte”. Alla forskare pekar på att ”kanske inte” inte ens är troligt.

Men jag tänker inte låta ett tillfälligt köldrekord påverka mig. Det betyder att naturen fortfarande är nyckfull. Det betyder att det snarare är så att för femtio år sedan hade vi en natt i maj som var lika kall som den vi upplevde i nättres. Det är ganska coolt i sig!

Fotnot: I texten skriver jag ordet ”nättres”. Om nu någon skulle ha missat det så är det ett unikt gotländskt ord för ”natten som varit”. Gotlänningarna har alltså ett ord för natten som kommer, ”inatt” och ett för natten som varit, ”nättres”. För det är vi värda!

Pastavalet idag blev ett glädjepiller

Bild från Flickr.com

Bild från Flickr.com och tagen av Open Democracy. Publicerad under licens CC BY-SA 2.0

Det kommer kanske inte som en överraskning, men för min del är det franska valresultatet något jag gläds åt. Jag är samtidigt väldigt lättad. Både att Emmanuel Macron vann, men också för att det verkar ha blivit med en överväldigande majoritet. När jag får välja här hemma, så vinner makaroner över penne sex dagar i veckan.

Jag är samtidigt väldigt glad å Europas vägnar. Nej, jag har ett fortsatt horn i sidan till EU som det ser ut idag. Men att lyssna till den yttersta högerkanten de senaste åren, och hur de i mångt och mycket kapat EU-debatten, har snarare skrämt mig till mer samarbete länderna emellan. EU behöver visserligen utvecklas, men högerextremisterna och deras retorik är allt annat än rätt väg att gå. Och framförallt är deras argument käpprätt åt nedersta källarvåningen!

Tack Frankrike! Ni visade idag att världen är ljus trots allt. Makaronen vann över penne!