Ska Visby bli en del av Västerhejde?

Läser en av öns ledare, som påstår att tomten är för liten. Det är den inte. Däremot är den helt felplanerad, men det är inget hinder för att göra om och göra rätt!

Läser en av öns ledare, som påstår att tomten är för liten. Det är den inte. Däremot är den helt felplanerad, men det är inget hinder för att göra om och göra rätt!

Var går egentligen gränsen mellan Visby och Västerhejde? Jag försöker googla, men hittar inte. Jag skulle gissa att den går någonstans mellan den ”nya” Kneippbynrondellen och rondellen vid Färjeleden. Men jag är ganska säker på att Visborg inte ligger i Västerhejde.

Så varför vill majoriteten i fullmäktige, och tydligen några till, att Västerhejde skola ska ligga i Visby? Om nu inte tanken är att Visby ska bli en del av Västerhejde, precis som Vibble? Tanken är spännande, men den praktiska sidan är ändå inte riktigt… praktisk!

Vad jag kan läsa på Hela Gotland (sorry, betallänk) så är det bara Centern och Moderaterna som öppet säger att skolan ska ligga i socknen. Övriga vill utreda andra alternativ varav, vad jag förstår, uppiffade lokaler i norra Visby eller en sprillans ny skola på Visborg är några av huvudspåren.

Jag skulle gärna vilja veta argumenten för detta. Varför ska inte en skola byggas i Västerhejde? Skolor behövs i Visby. Jag hoppas Region Gotland planerar för såväl förskola som grundskola för alla bostäder som byggs där. Men ska visbybarnen behöva konkurrera om platserna med 300 till 400 barn från Västerhejde? Socknen har själv en riktig växtvärk just nu, så om planen så här långt är att en ny skola tidigast kommer finns på plats om sex år, skulle jag gissa på att det finns närmare 400 barn som bor någonstans mellan Västergarn och Visby.

Så… vad är argumenten för ytterligare en skola i Visby för Västerhejdebarnen?

Nej. Västerhejde skola ska ligga i Västerhejde. Det är en av anledningarna till varför barnfamiljer väljer att flytta till Västerhejde. Varför det byggs så många hus här, hus som Regionen ger bygglov till. Bygg skolan där skolan redan ligger, och bygg den nu. Inget har hänt på trettio(!) år, utan skolan har bara lappats och lagats, så nu är det tid för handling. Planera har man gjort i allt för många år.

Börja bygg skolan nu! Det finns riktlinjer och byggnormer som möjliggör modulbygge utan att det ska behöva planeras intill vansinnets gräns. Skolgården är stor, så plats finns. Men bygg inga nya baracker. Bygg för framtiden, den framtid som redan är här. Börja bygg den skola som ska stå där i hundra år till.

Och kom inte och säg att inga pengar finns. Regionen, och kommunen innan dess, har sparat in på västerhejdebarnen i trettio år. Den skulden löser barnen in nu!

Det är en dag att fira ändå…

Hmmm... är jag släkt med det där?

Hmmm… är jag släkt med det där?

Idag är internationella kvinnodagen. Japp, ni har kanske märkt av den ni också. Vi har hört om det på radion, sett det i tidningarna, fått rapporterna från teven och sett hur internet gått heeeelt bananas över det.

Jag skulle verkligen kunna skriva något om allt detta. Om alla som vill fira dagen. Om alla som vill spotta på den. Om de som kommer med förslag på hur vi kan förbättra världen. Om andra som tycker att det gått för långt. Jag skulle kunna sälla mig till de som tyckte att Byggnads gjorde något bra idag. Eller ruska på huvudet åt deras misslyckande självmål.

Jag skulle också kunna spela det tacksamma kortet. Tacka mamma för att jag finns till och för att jag är den jag är. Tacka lillasyster för att hon är just min syster. Tacka alla mina tjejkusiner för att de finns där, och tacka alla andra kvinnor jag mött eller kommer att möta i framtiden. Jag skulle kunna skriva ett långt, långt brev till min älskade fru och tacka henne för den hon är, det hon gör och det faktum att hon fortfarande ser på mig med en kärleksfull blick när jag säger att jag älskar henne.

Nej, jag kommer inte göra allt detta. Jag ska visserligen berätta för frun att jag älskar henne, precis som jag gör varje dag. Men… utan att stjäla uppmärksamheten från en så viktig fråga som jämlikhet mellan könen, en fråga som vi måste låta ligga framme på bordet även de övriga 364 dagarna, så vill jag faktiskt svära i kyrkan idag…

..Grattis pappa. Du fyller ju år idag. Det är också din dag idag!

Brev till statsministern

Bild på statsminister Stefan Löfven somt några saxade rubriker från Hela Gotland och Radio Gotland

Gotländska media om att statsministern inte kommer till Almedalen i sommar. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet och eget montage.

Jag skrev ett brev till Stefan Löfven i lördags. Medan övriga familjen satt och tittade på Melodifestivalens deltävling nummer två, höll jag mig mest i köket och skrev ett brev till statsministern. Ett brev jag på söndagskvällen skickade till honom och med kopia åt öns riksdagsledamöter.

Jag gav Stefan lite tips och förslag. Inget gnäll, det har tillräckligt med människor hållit på med i veckan som gått. Istället lite tips och till och med ett förslag om var han kan få sig en kopp kaffe när han blir sugen.

Brevet jag skrev var detta…

Hej statsminister Stefan Löfven.
Jag hörde att du tänkte träffa vanligt folk istället för att åka till Almedalen och politikerveckan i sommar. Vilken bra idé! Låt mig komma med ett litet tips på resmål.

Ta en avstickare till Gotland istället. Det är en fantastisk liten ö, mitt i Östersjön och full av av helt vanligt folk. Passa på att besöka Fårösund, som är en av de många gotländska samhällen som verkligen tog emot och omfamnade alla flyktingar som skickades till ön. Alltsedan Kustartilleriet lämnade ön under nedrustningen har fårösundsborna funnit nya och friska sätt att berika sin ort. Eller varför inte åka till Storsudret och träffa några av våra fantastiska bönder som verkligen utför stordåd för våra vackra landskap och med en djurhållning i världsklass.

Vill du se en bruksort som rest sig som fågeln Fenix ur askan föreslår jag exempelvis Roma och det gamla nedlagda sockerbruket. Där förädlas nu andra grödor, och företagen har bland annat utnämnts som gasellföretag. Företag som växer så det knakar.

Gotlands 57 000 öbor är nästan hundra procent inte Almedalen. Här hittar du vanligt folk som verkstadsarbetare, pensionärer, sjuksköterskor, elever och lärare, lantbrukare, arbetslösa, folk med sitt politiska hjärta till höger eller till vänster, fotbollspelare, snickare, IT-konsulter, navelskådare och fågelskådare.

På Gotland slipper du också problemet med att finna prisvärd övernattning under politikerveckan. Vi har boenden för vanligt folk över precis hela ön. Du skulle inte behöva bo två nätter i samma rum även om du stannade över de övriga 51 veckorna. Däremot förstår jag vad du menar med att det är svårt att resa till Gotland. Förra mandatperioden fanns det en chans att fixa det, men din föregångare sumpade det. Det är ett jätteproblem vi har att brottas med de närmaste tio åren. Vi gjorde allt som stod i vår makt för att vanligt folk, och vanligt gods, i hela Sverige skulle kunna resa till och från Gotland, men vi fick kalla handen av de som bestämde.

Vi vill ju att så många som möjligt ska kunna besöka vår härliga ö. Det finns de som påstår att här finner du hela världen på en och samma ö. Här finns allt! Besök en vanlig familj, ett företag, en statlig myndighet, ett vårdhem. Jag tror du kommer känna dig välkommen vart du än kommer, och du kommer träffa gotlänningar som aldrig satt sin fot i Almedalen under Politikerveckan.

Och skulle det vara så att du ändå skulle vilja besöka Visby medan du är på ön, så får du gärna kika in på en kopp kaffe. Jag lovar att ta mig tid, trots att det är väldigt hektiskt just den veckan. Du vet, det pågår ett stort arrangemang nere vid hamnen. Vi är väldigt många helt vanliga gotlänningar som jobbar stenhårt för att välkomna väldigt mycket vanligt folk just då.

Och så skrev jag under med mitt eget namn. För jag tycker man ska stå för det man skriver!

Att gunga så stilla…

Blid på lite glöd

För att behålla den inre glöden så måste man ibland få låta brasan blossa upp lite. Då kan man låta den falna och ta det lite lugnt…

Vet ni vad? Det skulle vara så vansinnigt lätt att bli förbannad just nu. Fast ikväll väljer jag att låta bli. Jag menar, det är bara att se vad som händer runt om i världen för att få fart på adrenalinet och spendera den närmaste timmen med att skriva av sig ilskan. Men jag vill inte. Istället…

..finns det annat att tänka på! Som att jag igår kunde resa till Stockholm och jobba, men ändå vara hemma för att säga godnatt till mina barn. Som att jag hade en tid inbokad i eftermiddags för att ge mitt huvud, nacke, rygg och lite delar nedanför allt detta en ordentlig genomknådning. Jag måste tillbaka för att det var mycket att ta hand om, och det har jag absolut inte något emot.

Det är också de små sakerna som jag kan glädjas åt. Som att jag den här gången kom ihåg att sätta den elektriska tandborsten på laddning. Innan batteriet var helt urladdat. Som att när jag hämtade hunden idag så hoppade hon direkt in i bilen. Utan att jag behövde ge några kommandon.

Som att maten jag lagade till middag faktiskt inte smakade fullt så illa. I alla fall enligt mina barn! Trots att det var fisk som stod på menyn.

Visst, det finns så mycket som jag skulle kunna jaga upp mig på och skriva om. Ibland gör jag det. Ibland inte. Ikväll… väljer jag att istället njuta lite. Barnen ligger till sängs. Frun kom just hem från sitt möte med idrottsklubben. Hunden ska tas ut en sista sväng, men det är faktiskt ganska skönt att gå ut. Det är ju bara tre minusgrader. Och förresten ville frun ta den promenaden.

Livet är faktiskt ganska så bra just nu. Riktigt bra!