När jag säger sånt jag inte borde…

Fridhem. Klappersten. Familjeliv.

Det här är en vardagskväll på Gotland. Bara sådär. Mitt i veckan…

Jag vet, eget beröm luktar illa. Och skryt är egentligen bara avund på annat. Men…

..kom igen. Det här var Gotland ikväll. Såhär såg det ut efter en dag då ön fått 14 millimeter himmelsk nederbörd. Det är direkt efter att vi lämnat den trasiga bilen vid verkstaden. När solen fortfarande har en lång väg kvar innan den sjunker ner i havet, men ändå efter kvällsmaten.

Lite svala vindar idag, men ändå varma med tanke på att hela ön och ytvattnet kylts ner lite under dagen. Sol som får en att kisa. Vågornas långa dyningar som får klapperstenen vid Fridhem att klappra varje gång en våg slår över för att sedan dra sig tillbaka.

Och ändå hinner vi hem för att greja lite innan det blir mörkt ute.

Ja, eget beröm luktar illa. Jag är ändå ofantligt glad över att vi till sist tog steget för att bli gotlänningar. Och ja, skryt är egentligen bara avund. Så varsågoda, fastlänningar. Ni får lov att bli avundsjuka nu!

 

Det är läge för ett litet gotländskt förtydligande. På gotländska, eller snarare gutamål, så är synonymerna för måltiderna annorlunda jämte den lite tristare svenskan. För det första heter det mårgmat och inte frukost. Frukost består av orden ”fru” och ”mat”, och kannibalism är inte något som går hem i stugorna på ön. Mårgmat kommer från ”mårg”, det vill säga morgon, och ”mat” vilket knappast behöver någon förklaring. Sedan har vi lunch. Lunch? Kom igen. Är det ens ett svenskt ord? Nej, det heter middag. Därför att det är maten man äter mitt på dagen. Till sist har vi ovan nämnda kvällsmat. Och det är precis lika logiskt som att middag heter middag. Kvällsmat äts på kvällen.
 Hur svårt kan det vara?

Ett porlande före nederbörd

Fontän i trädgårdslandet

Det skvätter i trädgårdslandet. Nej, inte för att det regnar. Det gör det också, men just nu porlar det av en annan anledning.

Underbara regn. Välkommen! Jag har i stort sett varit ute i solen hela dagen, och bland annat tagit hand om allt regnvatten i tunnorna. Ni vet, det där som kom tidigare i veckan. Jag har pumpat över det i vår stora ”tunna”, och just nu regnar det. Precis i tid.

Och ja, jag vattnade potatisen idag igen. Det vet ni. Nu. Eftersom det regnar!

En del av vattnet som vi redan hade i den stora behållaren flyttades dessutom. Till en lite mindre behållare, dold under marken. Förra året köpte nämligen hustrun en gammal fontän genom Gotlands Marknad på Facebook. Eller… tre fontäner om man ska vara petig. Tre fontäner som skulle kombineras till en enhet. Med belysning.

Vi behövde reservdelar såklart, och sådana hittade vi på Linds. I alla fall en del av dem. Resten fick de beställa åt oss. Och vissa prylar kunde jag faktiskt ta fram själv ur gömmorna i snickarboden. En sån grej, att ha prylar hemma, tycker jag är vuxenpoäng i sig. Eller en lumpsamlarvarning. Välj själv.

Så medan jag vattnade potatis och pumpade vatten från regntunnor, monterade gumman och barnen pumpar och skapade ett porlande paradis mitt i trädgårdslandet.

Och nu regnar det. Underbart!

Hindrad av det nya livet

Fågelbo med ägg

Fem. Plus en. Men minus två…

Ja, vad ska man göra? Vi har haft en heldag i den egna trädgården. Det har klippts gräs, planterats, eldats och vattnat potatis.

Det börjar alltid regna efter att jag vattnat potatisen…

Under stora gräsklipparen, inne i vagnslidret (googla för bövelen), hittade jag en fågel. Medan jag klippte hittade en till på gräsmattan. Två fåglar. Väldigt döda.

Men så skulle jag lägga en plankstump bland övriga stumpar som jag förvarar bakom Bryggarhuset. Där hittade jag en tredje fågel. Och den var minsann inte död. Den var heller inte där på visit. Den bodde där. Med sina ägg.

Två döda. En levande. Fem på ”tillväxt”…

Om jag räknar rätt så ligger moder natur på plus!

När det går en säkring utanför ön

Kortslutning i en elledning

Har Gotland tillräckligt stöd från fastlandet? Politiskt eller rent praktiskt? Och hur klarar sig gotländska företag i framtiden?

När jag skriver det här verkar brandkåren ha fått storbranden i Slite under kontroll. Istället sitter jag och känner hur det brinner till lite i skallen på mig. Det med tanke på kvällens andra stora nyhet, att det inte blir någon ny kabel mellan Gotland och fastlandet!

Svenska kraftnät avbryter arbetet med en ny kabel, och hänvisar till en ”samhällsekonomisk nyttoanalys”.

Mer än så får vi inte veta. Mer än så har inte media fått veta. Mer än så har inte regiondirektören Peter Lindvall, regionstyrelsens ordförande Björn Jansson eller GEAB (Gotlands Energi AB, som ägs av Vattenfall) fått veta. Och mer än så går heller inte att hitta på Svenska kraftnäts hemsida. Analysen som de hänvisar till verkar inte gå att hitta, så mer än svepande formuleringar som ”inte uppfyller de nyttor som eftersträvas och kan förväntas” eller ”kostnaderna väsentligen överstiger de olika nyttorna” får vi inte.

Kom igen. Som kommunikatör kan jag också skriva sånt, med den skillnaden att jag från början inte har en aning om vad jag ska skriva om. Och ändå är detta exakt vad jag skulle ha skrivit!

Men jag skulle gärna vilja veta varför det inte blir av. Jag vill höra argumenten, jag vill veta vilka frågor som ställts, och jag vill veta om beslutet är samhällsekonomiskt försvarbart eller endast utgår från Svenska kraftnäts horisont. Jag har svårt att se hur det ens kan vara försvarbart ur ett rent samhällsstrategiskt perspektiv…

Eller är detta ytterligare ett tecken på att Gotland och gotlänningarna diskrimineras?