Att svära i äppelkyrkan…

Skärmbild av en skärm

Den som väntar på något gott… Jo, visst är det positivt. Men det är inte så jag känner mig uppspelt direkt.

Jag måste erkänna… så Apple fanboy jag än må vara, men jag har varit lite klen i hjärtat på sistone. Eller ohörsam. Det kan gå lite på ett ut. Jag är inte lika uppmärksam eller visar min kärlek lika intensivt som tidigare.

Det är först ikväll som jag uppgraderade min iPhone till iOS 10.3.2. Och jag vet ärligt talat inte när den versionen släpptes. Jag ser också att jag har sex uppdateringar att göra i Mac App Store. En gång i tiden räknade jag minuterna mellan releaserna.

Det är inte dig det är fel på, Apple. Det är jag… eller?

Tanken slog mig idag när jag i ett appleforum på Facebook läste om någon som övervägde att byta telefonmärke. Detta eftersom Apple Pay, betalningstjänsten via NFC (Near Field Communikation), ännu inte kommit till Sverige. Att min första tanke var ”för att vi har Swish” har inte riktigt med saken att göra, men det satte fingret på något som jag tror är viktigare. Jag, och många med mig, har kanske tagit till oss av tekniken lite för bra?

De som inte gillar äpplets produkter i allmänhet och iPhone i synnerhet brukar ofta haspla ur sig att Apple tappat sin innovativa förmåga. De leder inte längre utvecklingen utan apar bara efter. Det var också det som togs upp i exemplet ovan. Men det fick mig att fundera lite… Vad är det som räknas som innovativt idag? Uttrycket ”there´s an app for that” myntades för evigheter sedan, och idag utgår vi från att en funktion ska finnas på din bärbara apparat. Var ställde jag bilen? Hur är mitt blodtryck? Kamera? GPS? Kalender? Nöjeshub?

Din telefon innehåller allt idag. Precis allt, och det har vi vant oss med. Vi kanske till och med är lite mätta nu? Hur mycket av våra liv ska vi överlåta till den där elektronikklumpen vi har i fickan eller i väskan? Har vi något mer kvar i våra vardagliga liv att lämna över?

Varför kräver vi att bli exalterade över en ny funktion eller ett nytt program? Varför kräver vi av Apple att ta fram en ny sak som vi inte visste att vi behövde? Är vi bortskämda, eller finns det något riktigt, riktigt viktigt i våra liv som bara väntar på att få bli ”upptäkt”?

Visst skulle det vara skönt att kunna betala i affären bara genom att ta fram telefonen och vifta med den ovanför kassaapparaten. Det går ju faktiskt med det där andra märket. Åtminstone i vissa affärer. Kommer jag använda det när (inte om) det kommer till iPhone? Såklart!

Men just nu känner jag att det finns annat här i världen som kanske är lite viktigare. Både i mitt närområde som i världen i övrigt. Och så länge inte Apple uppfunnit den energisnåla, prisvärda, flygande bilen så lär jag inte bli så upphetsad över en ny app.

Tror jag…

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.