Mitt språk är mitt, och jag förstår…

Faximil från ett uselt översatt inlägg på Facebook.

Ikväll har det så här långt inträffat tre allvarliga händelser som satt spår i de sociala medieflödena. En av dessa är dödsskjutningen i Turkiet. Den automatiska översättningen Facebook ”erbjuder” är så usel. Det var nästan så jag reagerade mer över den än över vad som hänt. Och det är säkerligen inte meningen med översättningsfunktionen…

Jag vet inte om ni tänkt på det? Själv förstod jag det faktiskt inte till en början, utan det smög sig på mig. Tror jag i alla fall. För det är lite svårt att veta vad som är vad idag. Men enligt rapporteringen började det tidigt idag, den 19 december.

Jag gillar sociala medier. Ja, det finns vissa saker med dem som jag inte gillar. Men oftast beror det dåliga inte på tekniken utan på människorna som hanterar dem. Det är inte Twitter eller Facebooks fel att människor missbrukar mediet genom att sprida lögner och hat. Lika lite som att det är bilens fel för att fylleristen krockar med en buss. Det finns dock just nu ett litet undantag. Ett litet och otroligt irriterande undantag…

Att någon rullade ut funktionen med automatiska översättningar på Facebook var det sämsta jag kan tänka mig i mediet just nu. Det är fullt möjligt att de släppt funktionen för att systemet ska vara självlärande över tid, och att det ska bli bättre ju mer vi engagerar oss och betygsätter översättningarna.

Men nej, det tänker jag inte göra. Jag tycker att de åtminstone skulle ha rullat ut det i en eller annan testomgång först. För översättningarna spänner från kassa till rent horribla. Se bara exemplet här bredvid. Jag ska inte säga vad jag tycker att det får mig att tänka på, men det är allt annat än positivt.

Tack och lov så går det att stänga av det. Läs i länken i första stycket. Jag kommer följa instruktionen fullt ut. På en gång!

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.