På landet är alltid döden närvarande

Samlar du på regnvatten under öns vattenkris? Tag dig en minut eller två och läs igenom detta.

Samlar du på regnvatten under öns vattenkris? Det finns risk för att du skrämmer gårdagens matintag ur dig.

Jag har ett litet tips såhär i vattenbesparingens gyllene tidsålder. Ett tips som kanske låter er slippa gömma era lik i garderoberna. Dessutom misstänker jag att ni sparar in på en och annan tvätt då ni kan använda underkläderna så länge som ni planerat.

Igår flög jag som utskjuten ur en kanon från huset. Hustruns rop efter mig låg på just den där oktaven som klart och tydligt signalerar att ”nu är det allvar. Det är ingen lek. Kom hit. Nu!”

Det var knappt att jag hann få på mig byxorna innan jag var ute hos henne. Hon stod med den lilla vattenkannan i handen och pekade mot en av våra vattentunnor. ”Det är något där” sade hon. ”Jag skulle ta lite vatten, och försökte bara få undan all pollen och hängen på vattenytan. Men det var mer än pollen som rörde sig”.

Nu bor vi på landet. Och på landet så kan du ibland hitta de märkligaste djur på de märkligaste av platser. Är man inte beredd så kan det bli lite… överraskande. Ibland väldigt överraskande. Det kan hända att en orm ligger hoprullad bland vattenslangarna. Eller att en råtta stirrar på dig när du precis fått upp huvudet genom vindsluckan. Eller att en självdöd sådan trillar ner när du öppnat nämnda lucka. Ner på dig.

Så när jag närmade mig vattentunnan så hade jag stålsatt mig för en överraskning. Samt på om det skulle röra på sig eller inte. För när vatten är inblandad så är risken, eller chansen, att detta något skulle vara dött. Vad det än var, så kunde jag se att det hade päls.

”Hoppas det inte är någon av grannarnas katter” hann jag tänka.

Jag använde en av barnens gamla leksaksskyfflar. Det var en av de största ekorrar jag sett. Bortsett från att den var blöt så såg den ut att vara väldigt tjock och fin. Eller så hade den bara börjat gasfyllas, för den var stendöd. Jättestor. Jättefin. Jättedöd. Och likstel som en pinne.

Det känns väldigt, väldigt onödigt. Så se till att täcka era vattentunnor med nät, eller ha i en stör som djuren kan ta tag och klättra på. Så slipper ni att ha ett korreliv på ert samvete. Alldeles i onödan.

Bookmark the permalink.

One Response to På landet är alltid döden närvarande

  1. Pingback: Undvik blöta dödsfällor - Lammlur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.