Bland änglar, demoner och minnen

"Preacher" är en mörk och våldsam historia som verkligen gjorde intryck på en då 25-årig, nykär snorunge från Ganthem.

”Preacher” är en mörk och våldsam historia som verkligen gjorde intryck på en då 25-årig, nykär snorunge från Ganthem.

Jag vet. ”Captain America: Civil War” har precis haft premiär på stora duken. Men… det dröjer ännu en vecka innan jag kan se den, så vi struntar i trikåerna idag. Istället backar vi bandet till 1996 och tidningen Magnum. Då var jag nykär, bodde i Visby och följde lätt slaviskt en tecknad präst som svor, krökade, gökade och dödade. Det var nog första gången sedan konfirmationen jag konfronterades med religion över huvud taget, och jag visst inte vad jag skulle tro.

”Preacher” var en serie olik det mesta jag hade sett så långt. Att läsa om en vilsen präst i djupaste södern, som plötsligt blir besatt av avkomman efter en ängel och demon, och den smått vansinniga historien däromkring, förändrade lite av min syn på serier som ett berättarmedium.

Jag gillade ”Preacher”, lika mycket som jag gillade många av de andra serierna i Magnum. Visst, vissa var på gränsen till överdrivet ”vuxna” serier vilket jag hade väldigt svårt för. Andra kunde vara snudd på löjliga och ganska sexistiska. Men ofta var innehållet intressant och något som satte fart på min fantasi. Det var också tack vare Magnum jag insåg att en bra story kan överglänsa en kass tecknare. Men en fantastisk tecknare kan aldrig kompensera för ett kasst manus!

”Preacher” hade en bra manus. Visst var den våldsam och mörk, men den drog mig med i storyn. In i berättelsen. Nu visar det sig att Jesse, Tulip och Cassidys äventyr även ska bli teve-serie, och vad jag kan se och läsa om den så kommer den vara sin förlaga trogen. Jag kommer snoka fram mina gamla serietidningar och se om jag minns historien rätt, och jag är säker på att jag kommer gilla det jag ser. Och minnas…

Men det vete fanken om jag kommer vilja följa den på lilla teve-skärmen. Jag tror inte jag har mage för det.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.