Ska Västerhejde bli ”en tumme”?

"Det är billigare att stärka barn, än att laga trasiga vuxna". Skolan och skolmiljön är en viktig grund för alla barns uppväxt. Därför är det viktigt att vi vågar satsa på skolan, och därigenom barnen!

”Det är billigare att stärka barn, än att laga trasiga vuxna”. Skolan och skolmiljön är en viktig grund för alla barns uppväxt. Därför är det viktigt att vi vågar satsa på skolan, och därigenom barnen!

På måndag börjar skolan. Min yngste son ska börja sitt sista år i Västerhejde skola. Eller… ska han det?

Onsdagen den 16 augusti, inför skolstarten den 21 augusti, fick vi ett brev från Region Gotland. Ett brev daterat den 7 augusti. Missförstå mig inte här, för jag är väldigt glad över att något händer med ”skolan som Regionen glömde”. Som de glömde i 30 år. Som lappats och lagats lika länge. Nu äntligen ska skolan åtgärdas, och den risigaste delen ska, och ”Röda längan” ska renoveras. Sedan ska fler moduler läggas till barackerna som kallas Fågelboet, mitt på skolgården. Redan i höst. Jag är som sagt glad att det äntligen händer något!

Som sagt, min yngste son ska börja sitt sista år i Västerhejde skola, och han börjar i Västerhejde skola. Precis som jag blev lovad av ansvariga politiker och skolledare. Men han går där bara i två veckor. Därefter är planen att klasserna som går i trean, fyran, femman och sexan ska packas ihop och flyttas in till Visby. Åtta klasser. Till norra delen av Visby. Christoffer Polhemgymnasiets gamla lokaler.

Så till sist kom tydligen Regionen fram till att bussning av barnen från skolan i Västerhejde in till skolan i Visby var den bästa lösningen. Den bästa lösningen av de alternativ som ansvariga politiker och skolledare presenterade på stormötet i våras. Även om just lösningen med att bussa ungarna in till stan aldrig presenterades. Inte förrän efter mötet, när jag pratade med just nämnda ansvariga och politiker. Det är som det faktum att jag redan i vintras, långt innan stormötet om Västerhejde skola, fick veta från trovärdig källa att rivning och renovering av Röda längan med förlängning var vad som skulle hända. Stormötet var den sista maj. Men jag fick veta det månader innan.

Jag är väldigt nyfiken på att läsa den barnkonsekvensanalys som gjorts inför detta, och hur regionen vägt de olika förslagen mot varandra om tillfälliga lokaler för barnen. För en sådan redovisning måste väl finnas? Även om jag just nu inte kan hitta något om detta på Regionens hemsida. Jag är också väldigt nyfiken hur långt planerna kommit för den slutliga ombyggnationen av hela skolan. För den planeringen är väl i full gång? Planeringen av den nya skolan som ska ersätta barackområdet som utgör solområdet idag, och som ska kunna rymma uppemot 400 elever? För så många kommer de vara om bara några år. Västerhejde växer, och det är barnfamiljerna som flyttar hit.

Min yngste som börjar sitt sista år i Västerhejde den 21 augusti. Det blir föräldramöte den 22 augusti. Dagen efter skolstart. Det vill säga nu på tisdag. Jag hoppas vi får svar på hur det går med den nya skolan då. Den nya skolan som ska ligga i Västerhejde!

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.