Gotland landade i Linköping

Bild från Swebricks utställning.

Bilden är tagen av Petter Åkeson under utställningen i Linköping, och visar det gotländska bidraget. Till höger i bilden syns en del av Joakim von Ankas pengabinge. Även den är byggd av en gotlänning.

Ett Gotland i miniatyr fanns på plats på Flygvapenmuseet i Linköping helgen 18-19 mars. Legoentusiaster ur föreningen Swebrick var på plats för att visa sina byggen med den utställning som arrangeras på en ny plats i landet varje år. Drygt 13 000 besökare tittade närmare på föreningen alster, och på plats var även fem medlemmar ur gotlandsavdelningen. Med sig till Linköping hade de den gotlandskarta som tidigare endast visats under novemberutställningen på Fenomenalen i Visby 2016.

Årets tema för riksutställningen var inte helt oväntat flygplan, vilket illustrerades väldigt väl av det specialset som föreningen tog fram där Tummelisa, svenska flygvapnets första plan, var uppbyggd i miniatyr.
Som vid alla andra utställningar delades det även ut pris, och här utmärkte sig gotlänningarna med sin karta. I kategorin ”Bästa Event Community Build – Eventtema” vann gotlandskartan med sina för eventet specialbyggda luftfarkostdetaljer i miniatyr. Bland annat presenterades såväl polarforskaren Andrées som Pippi Långstrumps luftballonger samt den Dornier-Wal maskin som sägs ha landat på Tingstäde träsk av ingen mindre än Hermann Göring under 1925 och -26.

Motiveringen till utmärkelsen, vilken skrevs av en tvättäkta viggen- och gripenpilot, löd: ”Med en kreation som ger betraktaren en lektion i både geografi och historia har skaparna lyckats bygga en del av världen som för närvarande är i mer fokus än på länge. Bygget har både kvalitet och kvantitet med detaljer som tilltalar både flygentusiaster och noviser. Den grupp som verkligen tagit sig an utmaningen och på bästa sätt adderat ett flygtema till sin skapelse är: Swebrick Gotland med Gotlandskartan!”

Det var en väldigt nöjd gotlandsdelegation som packade ner sin karta och återvände till ön. Dock inte med flyg utan med båt.

EDIT: Denna text skrev jag egentligen redan för 24 timmar sedan. Men eftersom jag ville att texten först skulle publiceras där den var ämnad att publiceras, hos Gotlands Medias sajt Hela Gotland och öns tidningar, så publicerar jag den först nu.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.