När ska Näringsdepartementet svara på frågor om Gotlands framtid?

20130901-224353.jpg”Webbsänt möte om Sveriges framtida transportsystem
Den 26 augusti bjöd infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd in till ett remissmöte om hur Sverige ska få ett robust, effektivt och pålitligt transportsystem.”

Så står det på Regeringens hemsida. Med på mötet fanns givetvis även generaldirektör Gunnar Malm vars Trafikverket stod för underlaget till mötet. Nämligen deras förslag på en nationell plan för Sveriges transportsystem för åren 2014-2025.

Den har jag kritiserat förut, eftersom jag inte hittat något i den som stärker Gotlands roll i Sverige. Faktum är att jag över huvud taget inte hittade något av värde som handlade om ön och framtidens infrastruktur när det gäller Gotlandstrafiken!

Under mötet för en nationell plan för Sverige hörde jag aldrig Gotland nämnas.

Jag lyssnade på webbsändningen från remissmötet, med ett halvt öra eftersom detta sändes på arbetstid. Därför missade jag inledningen och slutet av den tre och en halv timme långa sändningen, samt samt då och då efter de gruppdiskussioner som kom och gick med ljudutsändningen avstängd.

Men gotländska representanten Lena Celion (m) var på plats, och för Hela Gotland berättade hon att trafiken omtalades vid flera tillfällen. I artikeln sades också att frågor ställts via twitter om Gotlandstrafiken. Mer om det nedan.

Efter tips från Lena Celion, också det via Twitter, kunde jag senare leta upp webbutsändningen igen och lyssna på vad som sades om ön. Fyrtiofem minuter in i filmen berätta Catharina Elmsäter Svärd att de fått många frågor på Twitter via #infraprop. De flesta frågorna handlade om Gotlandstrafiken. Eftersom upphandlingen pågår sade infrastruktursministern att inga frågor om Gotlandstrafiken kunde besvaras.

Locket på!

Det tog mindre än en minut att avhandla och avfärda Gotland, under ett remissmöte som tog tre och en halv timme. Om inte Näringsdepartementet under ett remissmöte om vill tala om Gotlandstrafikens roll inom Sveriges framtida infrastruktur, när kan de då tänka sig berätta om Gotlands viktigaste transportväg?

Ärligt talat letade jag inte efter fler kommentarer där Gotland nämndes. Det verkar onödigt efter det svaret. Än tydligare blev det med tanke på hur de ansvariga för mötet hanterade twitterfrågorna. Jag fick ett (1) svar på mina inskickade frågor. Ett svar som inte var ett svar, utan ett ”denial of service”, att de inte tänker svara på frågan. Min följdfråga bemödade de sig inte ens att besvara!

20130901-224727.jpgSammanlagt skickade jag nio frågor till Catharina Elmsäter Svärd och Näringsdepartementet med hänvisning till deras egna hashtag #infraprop. Men några svar på frågorna fick jag inte. Däremot nämnde ministerns statssekreterare Ingela Bendrot Gotlandstrafiken i sitt twitterflöde. Där berättade hon att färjetrafiken till och från ön inte ingår i regeringens infrastruktursatsning. Gotlands viktigaste färdväg finns inte med i satsningen, ingår inte i någon satsning, och behandlas utan koppling eller hänsyn till övriga nationella satsningar.

Inte heller denna gång fick min följdfråga något svar.

Frågorna nedan var de jag skickade till mötet där en nationell plan för Sverige för åren 2014 till 2025 skulle diskuteras. Ett möte där Gotland tydligen inte räknas som en del av Sverige.

Vilka konkreta förbättringar planeras för Gotlandstrafiken?

På vilket sätt förbättras kommunikationerna mellan Gotland och fastlandet utan ökade investeringar i infraprop?

Vilka satsningar i infraprop kompenserar Gotland för kostnader i och med placeringen mitt i Östersjön?

På vilket sätt påverkar förändringar i Gotlandstrafiken det gotländska företagsklimatet?

På vilket sätt påverkas arbetspendlingen med Gotlandstrafiken om den går långsammare och på sämre tider?

Hur kan tillväxten öka på Gotland med en stagnering eller ”bevarande av nivån” av Gotlandstrafiken? Hur ska ön kunna konkurrera?

Saknar det helikopterperspektiv @elmsatersvard nämner vad det gäller Gotlandstrafiken å den påverkan den har på ön!

Vad är sammanhanget som tillåter Gotland att konkurrera på samma villkor som övriga Sverige i infraprop?

Jag hoppas på svar fortfarande. Helst innan regeringen och Trafikverket helt tar sin hand från ön!

Bookmark the permalink.

One Response to När ska Näringsdepartementet svara på frågor om Gotlands framtid?

  1. Pingback: Ett tveksamt ”grattis” på födelsedagen - Lammlur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.